Objavljeno: 30.10.2013.

Pročitajte što su bioidentični hormoni i u čemu se razlikuju od klasične hormonske nadomjesne terapije. Kome se ova metoda liječenja preporuča, a kome ne, te jeli sigurna za primjenu?

Bioidentični hormoni su hormoni koji su po svojoj molekularnoj strukturi identični hormonima koje proizvodi naše tijelo. Sintetiziraju se iz soje ili jama biljaka jestivog korijena, i možemo ih pronaći u tropskim područjima.

Terapija bioidentičnim hormonima primjenjuje se unazad 10-tak godina. Otprilike 5000 liječnika, članova IHS-international hormone society društva u Europi, licencirano je za davanje navedene terapije. 

Od početka 2010. godine, američki stručnjaci intenzivno provode istraživanja kojima se uspoređuju rezultati klasičnog hormonskog nadomjesnog liječenja (HNL) i individualne terapije bioidentičnim hormonima (BHRT).

Istraživanje klasičnog hormonskog nadomjesnog liječenja i individualne terapije bioidentičnim hormonima (BHRT)

Ova terapija se, u osnovi, od klasične hormonske nadomjesne terapije razlikuje po tome što se doza primjene određuje individualno. Za svaku pacijenticu prema njenim potrebama. 

Terapije se određuju nakon izvršenih laboratorijskih pretraga, što kod klasičnog hormonskog nadomjesnog liječenja nije slučaj, jer je ovdje doza za svaku pacijenticu jednaka, bez obzira na individualno stanje organizma. Temeljem pretraga, određuje se čak i način primjene optimalan za pacijenticu.

Individualnim pretragama se određuje optimalan način primjene terapije

Nakon određivanja potrebne doze, terapija bioidentičnim hormonima može se primijeniti u obliku tableta, krema ili gela koji se maže na kožu, te u obliku vaginaleta. 

Ovakva vrsta terapije preporuča se ženama u perimenopauzi i menopauzi; najbolji rezultati postižu se u prve dvije godine nakon menopauze. Učinak se najbolje primjećuje kod žena sa izraženim tegobama - valunge, noćna znojenja, nesanica, promjene raspoloženja, razdražljivost, smanjeni libido, poremećaj koncentracije, zaboravljivost. Dodatno, bioidentične hormone primjenjujemo i kao terapiju izraženog predmenstrualnog sindroma, bolnih dojki uslijed predmenstrualnog sindroma, policističnih jajnika, itd.

Pacijentice već unutar tjedan ili dva od početka primjene, zamjećuju smanjenje tegoba; nema valunga, bolje spavaju, boljeg su raspoloženja, imaju više energije, nestaje suhoća rodnice, popravlja se libido.  Ovisno o doziranju terapije, te dobi i željama pacijentice, mjesečna krvarenja mogu biti redovna ili mogu posve izostati. Do punog djelovanja terapije dolazi otprilike kroz tri mjeseca redovnog korištenja.

Terapija bioidentičnim hormonima uzima se više godina. Smatra se da primjena do 5 godina ne povisuje rizik od karcinoma dojke, a doza se može prilagođavati ovisno o simptomima koje pacijentica osjeća.

Prva kontrola nakon uvođenja provodi se nakon tri mjeseca, dok su naredne kontrole predviđene u intervalima između 4 i 6 mjeseci, kada se provjerava i razina hormona u tijelu.

Terapiju ne preporučamo ženama koje su imale karcinom dojke, sluznice maternice ili ženama koje imaju neki od urođenih poremaćaja zgrušavanja krvi, te pacijenticama s ozbiljnim bolestima jetre ili bubrega.

Kod pacijentica koje imaju suspektne tvorbe na dojci, nerazjašnjena krvarenja iz maternice ili trombozu, terapija se ne smije primijeniti.

Ako postoje indikacije, sa terapije bioidentičnim hormonima može se, bez problema, prijeći na klasično hormonsko nadomjesno liječenje.

Ukoliko se pacijentica odluči na terapiju bioidentičnim hormonima, treba se obratiti liječniku koji je završio edukaciju za traženu terapiju u nekom od europskih ili američkih studija. Liječnik će potom odrediti koje su pretrage neophodne: obrada dojke, vaginalni ultrazvučni pregled, određivanje razine hormona iz krvi ili sline, te pomoći pacijentici u provođenju svih koraka do željenih rezultata. Cijene terapije u trajanju od mjesec dana, kreću se između 50 i 60 eura.

Bioidentični hormoni popularni su upravo zbog svoje kemijske sličnosti sa hormonima koji cirkuliraju našim tijelom. Samim time smanjena je mogućnost nuspojava tijekom terapije. Dodatna prednost je i mogućnost doziranja prema zahtjevima svake pacijentice, gdje se primjenjiva doza može značajno smanjiti u odnosu na gotove preparate koje pronalazimo u ljekarnama.

Bioidentični hormoni

Ako se odredi ispravna doza, terapija neće dovesti do povećanja tjelesne težine, već će se, upravo suprotno, težina regulirati; manje će se tekućine zadržavati u tijelu, gubi se manje kolagena iz kože, pritom se i njena struktura poboljšava, zadržava se mlađi izgled, smanjuje suhoća sluznice, kao na primjer oka ili rodnice. Bioidentični hormoni pozitivno utječu na libido, koji se vraća na razinu prije menopauze.

Bez obzira na pozitivne utjecaje terapije, važno je paziti na pravilnu prehranu, redovnu tjelesnu aktivnost, te uzimanja vitaminsko-mineralnih pripravaka prema potrebi, kako bi održali optimalnu fizičku i psihičku kondiciju, te dulje ostali zdravi i mladi.