Objavljeno: 30.10.2013.

PAPA test služi za otkrivanje karcinoma grlića maternice i promjena koje mu prethode, a moguće je otkriti i neke upalne promjene. Trebale bi ga raditi sve žene koje su seksualno aktivne i kontinuirano tijekom života.

PAPA – test, PAPA razmaz, test po PAPAnicolauu ili VCE ( vagina-cerviks-endocerviks) obrisak je brz, jednostavan i bezbolan test.

vagin-cerviks-endocerviks (VCE)

U kliničku praksu uveden je pedesetih godina prošlog stoljeća, a uveo ga je američki liječnik grčkog podrijetla Papanicolau, po kome je test i dobio ime.

PAPA test trebale bi obaviti sve žene tijekom cijelog života jednom godišnje ili jednom u dvije godine što ovisi o nalazu testa. Test je najbolje napraviti oko sredine ciklusa, nikako ne za vrijeme menstruacije, jer tada eritrociti prekriju epitelne stanice i one se ne mogu dobro analizirati.

Dva do tri dana prije testa ne treba koristiti nikakve vaginalete, kreme, pjene, pudere niti imati spolni odnos , jer to sve utječe na rezultate testa.

PAPA test, kao niti bilo koji drugi test nije aspolutno nepogrešiv, pa postoje „ lažno pozitivni nalazi“i „lažno negativni nalazi“, tako da je jako važno da uzimanje PAPA testa i njegovu interpretaciju radi iskusni i visokokvalificirani liječnik ginekolog i citolog.

Točnost PAPA testa iznosi 75-80 %, a u kombinaciji sa kolposkopijom i histološkom analizom se penje i na 95 %.

Nalaz PAPA testa može biti:

  • Uredan
  • Bez nalaza abnormalnih stanica, ali uz upalne promjene ( uzročnik može ili ne mora biti opisan)
  • Abnormalni nalaz

U slučajevima kada su u PAPA test opisane upalne promjene, obično se provede liječenje i PAPA test ponovi iza terapije. U PAPA testu mogu biti opisani i specifični uzročnici upale,: Trichomonas vaginalis, Gardnerella vaginalis, Candida, Actinomyces, Chlamydia trachomatis, „ miješana flora“ – to su nakupine kokoidno – štapićastih bakterija , koje nije moguće detaljnije definirati, pa se u ovisnosti o kliničkoj slici može raditi daljnja mikrobiološka obrada.

PAPA testom mogu se otkriti i promjene koje ukazuju na infekciju virusima – HPV ( humani papilomavirus), HSV ( herpes simplex virus).

Posebno je značajna infekcija sa HPV – om, jer je to virus za kojeg se smatra da može uzrokovati karcinom grlića maternice, a u PAPA testu se oćituje nalazom stanica koje se nazivaju koilociti. HPV spada u spolno prenosive bolesti – do 60 % spolno aktivnih žena ima HPV , a da nema nikakve simptome. U slučajevima infekcije sa HPV – om potrebno je provesti tipizaciju HPV virusa, da se vidi o kojoj se vrsti virusa radi, pa onda prema tome odrediti liječenje i intenzivno praćenje pacijentice.

Treba naglasiti da čak i onda kada je PAPA test abnormalan ne treba odmah pomišljati na karcinom grlića maternice, jer stanice mogu biti abnormalne, a da još uvijek nisu karcinomske.

REDOVNE KONTROLE KLJUČ SU USPJEHA PREVENCIJE KARCINOMA GRLIĆA MATERNICE.